Breukelen, 31 januari 2013 – Na een Europese aanbesteding heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in 2012 gekozen voor de dienstverlening van Xerox in de vorm van Managed Print Services (MPS). Door de standaardisering van de printapparatuur en het beheer van de printers is het UMCG in staat de afdrukkosten structureel terug te dringen.

In het aanbestedingstraject heeft Xerox voor de overname van de bestaande apparatuur een donatie aan het UMCG Kanker Researchfonds gegeven. Diëtist-onderzoeker Harriët Jager van de afdeling Kaakchirurgie van het UMCG ontving in een inspirerende bijeenkomst in het UMCG deze week de cheque hiervoor.

Onderzoek naar ondervoeding bij hoofd-halskanker

Het bedrag zal worden besteed aan het onderzoek naar ondervoeding bij hoofd-halskankerpatiënten. Binnen de onderzoekslijn wordt momenteel het lichamelijk activiteitenpatroon en energieverbruik bij hoofd-halskankerpatiënten in kaart gebracht. Ondervoeding wordt gekenmerkt door onder andere verlies van spiermassa en spierkracht en is een veelvoorkomend probleem bij hoofd-halskankerpatiënten. Voeding is dan ook een belangrijk component binnen de behandeling van deze patiëntengroep. Harriet Jager: “We veronderstellen dat naast voeding, ook voldoende lichamelijke activiteit essentieel is om verlies van spiermassa tegen te gaan. Omdat we nog erg weinig weten over het activiteitenniveau van hoofd-halskankerpatiënten voeren we hier onderzoek naar uit. Met de zogenaamde bio-impedantiemeter die we nu kunnen aanschaffen kunnen we de vetvrije massa van de patiënten bepalen, die een indicatie is voor de spiermassa.”

Om een goed beeld te krijgen van het energieverbruik, is het belangrijk dit zowel in rust, als tijdens lichamelijke activiteit te bepalen. Harriët Jager vervolgt: “We beschikten al over enige apparatuur om de ruststofwisseling te bepalen. Dankzij de donatie kunnen we nu ook de benodigde aanvullende materialen aanschaffen. Ik verwacht dat het onderzoek zal bijdragen aan verdere optimalisering van de (dieet)behandeling van hoofd-halskankerpatiënten."

Partnership

Jan Joost van Walsum van het UMCG benadrukt: “Xerox denkt mee in onze ICT-problematiek. Wij zien dit dan ook als een partnership voor de lange termijn.” Ed Hoogreef, Country Sales General Manager bij Xerox: “Dit is het bewijs dat je samenwerking op een andere manier kunt invullen. We zijn blij dat we kunnen bijdragen aan belangrijk onderzoek. Ook hebben we tegelijkertijd scholen en stichtingen kunnen helpen, die normaal geen of weinig budget hebben om dit soort machines aan te schaffen.“

Bijschrift bij afbeelding:

Harriët Jager neemt de cheque van Xerox in ontvangst in de voormalige bestuurskamer in het UMCG. V.l.n.r. Jeroen Vissers (Xerox), Harriët Jager (UMCG), Professor J.L.N. Roodenburg (UMCG), Ed Hoogreef (Xerox) en Jan Joost van Walsum (UMCG).

 

-xxx-

Over het UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is het enige universitair medisch centrum in het noorden van het land. Het heeft alle medische specialismen en subspecialismen in huis en is het eindpunt van verwijzing voor ongeveer drie miljoen Nederlanders. Het UMCG telt ruim 1300 bedden. Jaarlijks worden ruim 33.000 patiënten opgenomen en komen meer dan 38.000 patiënten op de Centrale Spoedopvang. In het UMCG werken ruim 10.000 professionals uit vele verschillende vakgebieden met één gezamenlijk doel: bouwen aan de toekomst van gezondheid. Met wetenschappelijk toponderzoek levert het UMCG een belangrijke bijdrage aan nieuwe kennis over gezondheid, preventie, ziekte en behandeling. Deze nieuwe kennis wordt getoetst in de praktijk en op vele manieren overgedragen. Zorgzaam zijn voor mensen in de volle breedte - van preventie via basiszorg naar topzorg, fysiek en geestelijk, een leven lang - staat centraal in het UMCG.

Over Xerox Nederland
Xerox Nederland is de Nederlandse verkooporganisatie van Xerox. Xerox is een wereldwijd marktleider voor business process en document management met een omzet van bijna $ 23 miljard. De technologie, expertise en diensten vereenvoudigen het werk op kantoor – van kleine bedrijven tot grote internationals. Hierdoor kunnen bedrijven zich meer richten op wat echt belangrijk is: hun real business. Met het hoofdkantoor in Norwalk Connecticut, biedt Xerox uitgebreide business process outsourcing en IT-outsourcing diensten, inclusief data processing, oplossingen voor de gezondheidszorg, HR benefits management, financiële ondersteuning, transportoplossingen en customer relationship management services voor commerciële en overheidsorganisaties wereldwijd. Het bedrijf biedt ook uitgebreide documenttechnologie en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Dit aanbod is met name gericht op kantoren van elke grootte en de markt voor productieprinten en grafische omgevingen. Xerox Corporation is met 140.000 mensen actief in meer dan 160 landen.

Xerox Europe heeft productievestigingen en logistieke vestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox.nl.

Xerox® en XEROX en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Xerox® en XEROX en Design®, Xerox Nuvera®, DocuColor®, Mobile Express Driver zijn handelsmerken van, of in licentie gegeven aan, Xerox in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.