Financiële dienstverleners blijven voorzichtig met het digitaliseren van hun bedrijfsprocessen. IT-beslissers werkzaam in de financiële sector stellen dat over twee jaar nog 42 procent van hun belangrijkste processen grotendeels op papier gebaseerd zijn. Zij zijn echter wel van mening dat beveiliging van de papieren processen een gevaar vormt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Xerox onder 200 IT-beslissers in grote Noord-Amerikaanse en West-Europese financiële organisaties. De resultaten hiervan zijn verwerkt in het rapport ‘Digitalisation at Work’.

56 procent van de financiële bedrijven doet nog steeds overwegend zaken op papier. Meer dan de helft (57%) factureert nog steeds naar klanten op deze manier en bijna een op de vijf (17%) heeft nog helemaal geen stappen gemaakt naar een digitale transformatie. Belangrijke zaken, zoals productontwikkeling, facturatie, klantcontacten, HR-onboarding en contracten zijn nog altijd gebaseerd op papier. Dit ondanks het feit dat 43 procent gelooft dat de overstap naar digitale werkprocessen kosten zal besparen en de productiviteit zal verhogen (42%).

Geen prioriteit
Er kan dus geconcludeerd worden dat digitalisering nog niet hoog op de prioriteitenlijst staat bij een groot aantal financiële instellingen. Met name het ontbreken van gegevensanalyse vormt een belangrijke belemmering voor automatisering en digitale werkprocessen.

Het rapport laat verder zien dat:

  • 44 procent van de financiële bedrijven nog geen oplossingen voor Het Nieuwe Werken heeft geïmplementeerd;

  • 52 procent nog geen gebruikmaakt van clouddiensten of deze nog niet heeft geoptimaliseerd;

  • 50 procent niet of niet optimaal werkt met voorspellende analyses met behulp van big data.

Herman Levert, algemeen directeur bij Xerox: “Organisaties kunnen niet zomaar gaan digitaliseren zonder een plan te hebben. Succesvol digitaliseren begint bij het beoordelen van de bedrijfsprocessen. Vanuit daar kunnen organisaties de eerste basisstappen zetten naar digitale transformatie.”

De evolutie van automatisering

Ondanks de huidige afhankelijkheid van papier, heeft de financiële sector wel een focus op procesautomatisering. Meer dan 78 procent van de ondervraagden gelooft dat zij de belangrijkste zakelijke functies hebben geïdentificeerd die zouden kunnen profiteren van automatisering, zoals boekhouding (42%), klantrelaties (38%) en facturen (43%). 


“Het komt allemaal neer op data”, zegt Levert. “Nu steeds meer financiële instellingen kiezen voor automatisering, wordt het belangrijk om snel trends in prestaties te ontdekken en data te valideren op juistheid. Met digitale business modellen kunnen organisaties een veel duidelijker beeld krijgen van de bedrijfsprocessen. Dit biedt managers inzicht in hoe afdelingen of processen kunnen profiteren van de digitale transformatie.”

 

Xerox heeft workflow automation services geïntroduceerd als onderdeel van haar Managed Print Services-oplossingen om een hogere productiviteit en digitale transformatie mogelijk te maken binnen organisaties. Xerox biedt daarnaast dienstverlening om de volledige bedrijfsvoering te automatiseren, binnen call centers, de zorgsector en voor financiële en boekhoudkundige processen.


Over het onderzoek
In de tweede helft van 2015 heeft Coleman Parkes Research, in opdracht van Xerox, 600 IT-beslissers en -beïnvloeders van organisaties in de Verenigde Staten, Canada en West-Europa (Benelux, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) gevraagd naar hun strategie, uitdagingen en initiatieven in de digitale transformatie en papier intensieve processen. Alle respondenten hadden verantwoordelijkheden op het gebied van digitale strategieën, oplossingen en infrastructuur in de publieke sector, financiële en zakelijke dienstverlening.

 

Het volledige onderzoeksrapport van Xerox is beschikbaar via: https://www.xerox.nl/nl-nl/services/managed-print/inzichten/digitale-transformatie

 

-xxx-

 

Over Xerox
Xerox helpt bij de verandering van de manier waarop wij werken. Met onze expertise in imaging, bedrijfsprocessen, analytics, automatisering en onze kennis van wat gebruikers willen, verbeteren wij de workflow en versterken wij productiviteit, efficiëntie en personalisering. Meer dan 140.000 Xerox-medewerkers, actief in 180 landen, werken aan betekenisvolle innovaties en bieden business process dienstverlening, printapparatuur, software en oplossingen die het verschil maken voor onze klanten en hun klanten. Op 29 januari heeft Xerox een splitsing aangekondigd. De organisatie wordt opgesplitst in twee onafhankelijke, beursgenoteerde ondernemingen, een business proces outsourcing bedrijf en een document technology bedrijf. Xerox verwacht de splitsing eind 2016 te voltooien. Vind meer informatie over Xerox Nederland op www.xerox.nl.

 

Xerox®, Xerox en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.

 

Alle genoemde handelsmerken zijn eigendom van hun respectievelijke bedrijven.