Breukelen, 21 oktober 2013 – 75 jaar geleden was de eerste kopie een feit: 10-22-38 ASTORIA. Een zwarte tekst op een glazen plaatje, gemaakt door Chester Carlson. Deze bescheiden uitvinding is in feite de eerste xerografische kopie ter wereld, gemaakt in een gehuurde kamer op de tweede verdieping in Queens, New York. Dit zou uiteindelijk leiden tot de oprichting van Xerox Corporation en het begin van een nieuwe industrie. Tot op de dag van vandaag behoren xerografische processen nog steeds tot de kern van de meeste kantoorprinters en copiers wereldwijd.

Naast natuurkundige en advocaat was Carlson vooral uitvinder. Hij hield dagboeken bij met daarin een grote reeks aan uitvindingen, waaronder een draaiend reclamebord, een regenjas met afvoersysteem en een schoonmaakmachine voor schoenen. Carlson had zichzelf met zijn Astoria-experiment tot doel gesteld om ‘kantoormedewerkers wat productiever te maken en kantoorwerk wat eenvoudiger en minder saai’.

Om zijn onderzoekende aard en zijn bijzondere uitvinding – die de manier waarop organisaties werken voor altijd heeft veranderd − te eren, viert Xerox vanaf morgen de rol die innovatie heeft in de geschiedenis en toekomst van het bedrijf. De komende tijd houdt Xerox informatieve (webchat) sessies waarbij gekeken wordt hoe innovaties het best bij de klant kunnen worden toegepast.

Ursula Burns, CEO van Xerox: “Een jubileum is het moment waarop de meeste bedrijven terugkijken op wat ze bereikt hebben. Dat zullen we ook zeker doen, maar niet te lang. De echte focus van onze viering zal de toekomst zijn en hoe Xerox organisaties zal blijven helpen om het werk eenvoudiger uit te voeren. Bij Xerox zit inspiratie en innovatie in ons dna en onze missie is om dat de aankomende 75 jaar zo voort te zetten.”
 

Algemeen Directeur Martijn Brand: “Xerox is dit jaar ook nog 50 jaar actief in Nederland, waarbij het thema voor evenementen met klanten ook steeds Focus Forward is. Vooruitkijken en innovatie blijven sleutelwoorden voor ons.”

Xerox heeft sinds 1938 flinke veranderingen doorgemaakt, maar de basisprincipes zijn hetzelfde gebleven. Van printers en kopieermachines tot transport, onderwijs en zelfs de zorgsector: het team van ontwikkelaars, wetenschappers en onderzoekers blijft bezig om nieuwe manieren uit te vinden om het werk en het leven een stukje eenvoudiger te maken.

 

-xxx-

 

Over Xerox
Sinds de uitvinding van xerografie 75 jaar geleden, heeft Xerox bedrijven geholpen bij het vereenvoudigen van de manier waarop zij hun werk doen. Tegenwoordig is Xerox wereldwijd marktleider in business process outsourcing en document management en worden mensen geholpen om efficiënter te zijn, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun core business. Het hoofdkantoor van Xerox is gevestigd in Norwalk, Connecticut in de Verenigde Staten. Meer dan 140.000 Xerox-medewerkers bedienen dagelijks klanten in 160 landen en bieden dienstverlening, printapparatuur en software voor commerciële organisaties en overheidsinstellingen. Vind meer informatie over Xerox Nederland op www.xerox.nl.

Xerox Europe heeft productievestigingen en logistieke vestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk.

Xerox® en XEROX en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.

Alle genoemde handelsmerken zijn eigendom van hun respectievelijke bedrijven.