Naarmate meer mensen hun werkdagen vanaf de bank of keuken zien, met kinderen en huisdieren op de achtergrond en collega's op het scherm, vormt zich een nieuwe norm.

Tegelijkertijd is het werk zelf drastisch veranderd naarmate reizen, persoonlijke vergaderingen, evenementen en lezingen worden geannuleerd en andere verantwoordelijkheden worden beknot. Voor zowel werknemers als managers is er nieuw verworven tijd in een werkweek die altijd is gejaagd. Er ligt een kans om nieuwe energie en focus te vinden.

James Glasnapp, sociaal wetenschapper, expert op het gebied van de toekomst van het werk en adviseur van Xerox PARC, vertelde meer over hoe je het meeste kunt halen uit een gedwongen vertraging en je werktijd opnieuw kunt indelen. Begrijp dat thuiswerken op dit moment anders zal aanvoelen. Het vereiste werken vanuit huis is categorisch anders dan de keuze om thuis te werken, zei Glasnapp. "Voorheen was de gedachte bij werk vanuit huis de vrijheid om te reizen, om de ene dag de laptop op het strand te openen en de volgende dag uit de bergen", merkte hij op. "In de wereld van vandaag kunnen werknemers niet eens naar een coffeeshop gaan of een plek waar anderen ook werken. En de overgrote meerderheid werkt niet vanuit huis omdat ze daarom hebben gevraagd. Dat voelt aanvankelijk ongemakkelijk. " Als je dat onderscheid begrijpt, kunnen sommige onbewuste verwachtingen van werknemers worden ontmanteld en kunnen ze zich sneller aanpassen.

Vraag jezelf af wat je nodig hebt voor succes

Zelfs in deze stressvolle tijd wordt van de werknemers gevraagd om zoveel mogelijk productief, behulpzaam, samenwerkend en communicatief te zijn. Glasnapp adviseerde enige tijd na te denken over wat nodig is om ervoor te zorgen dat aan deze parameters kan worden voldaan.
'Vraag jezelf af wat je nodig hebt om te gedijen in een thuisomgeving als professional', zei hij. “Dit is het moment om transparant te zijn, zelfs een beetje kwetsbaar, met je teams en management over wat voor jou zal werken. Het gaat erom te weten wat je de energie geeft om productief te zijn.”
Voor sommigen is het een wekelijkse debriefing om over projecten te praten en te vertellen waar ze aan toe zijn. Voor anderen kan het een een-op-een staan met een manager of een virtueel happy hour met een kleine groep aardige collega's. Wees duidelijk over wat er nodig is om je best te doen.

Omarm een helpersmentaliteit

Normaal gesproken hebben managers de plicht om hun teams te helpen hun beste zelf naar het werk te brengen. Maar vandaag hebben ze de kans - en een verantwoordelijkheid - om zich uit te spreken in een heel andere toon - met een personeelsbestand dat zich nog steeds aanpast.
"Meer dan ooit is het belangrijk dat managers beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden en echt samenwerken met werknemers om hen te helpen te doen wat ze kunnen", aldus Glasnapp. "Dat is vooral in het begin van cruciaal belang. Managers moeten zich focussen om erachter te komen hoe hun team in deze situatie presteert en welke concrete stappen zij als leiders kunnen nemen om hen van dienst te zijn. ”
Het stellen van eenvoudige, open vragen (bijv. "Hoe kan ik je helpen? Zijn er middelen die je nodig hebt? Moeten we werkprioriteiten wijzigen of dingen veranderen om je tegemoet te komen?") Is een geweldige eerste stap. Managers moeten voorzichtig onderzoeken hoe vaak medewerkers het nuttig vinden om contact te hebben. Sommigen houden misschien van of hebben behoefte aan dagelijks contact en anderen geven misschien de voorkeur aan een cadans die hen meer ruimte geeft.
Medewerkers kunnen hetzelfde doen voor de interne groepen en klanten die zij bedienen. 'Vraag hoe vaak ze elkaar willen ontmoeten, naar welke mijlpalen je onderling moet streven, dat soort dingen', zei Glasnapp. "Flexibel zijn. Wat er nu nodig is, kan in de loop van de tijd veranderen als mensen zich in het nieuwe werkritme nestelen."

Sta open voor andere ideeën

Zowel managers als werknemers moeten de verwachtingen bijstellen, zei Glasnapp, en samen opnieuw afstemmen wat realistisch is voor elkaar te krijgen.
'Dit is hoe we het beste uit de situatie kunnen halen', merkte hij op. “Als managers en medewerkers kunnen we ons afvragen wat het beste voor ons zelf is. We moeten onszelf toelaten om een beetje te worstelen, soms zelfs te falen, en open te zijn over wat werkt en niet werkt aan thuiswerken."
Als er eerlijke en transparante communicatie plaatsvindt, is het waarschijnlijker dat bedrijven een productief, bloeiend werk kunnen creëren vanuit de thuiscultuur dat gericht is op verbondenheid. "Je wilt echt een sfeer creëren van samenkomen en elkaar van dienst zijn," zei Glasnapp, en merkte op dat tijden van crisis de meeste groei creëren.
"Als het ergste is verstreken, zullen we allemaal zijn gegroeid en hebben we geleerd van deze gedeelde ervaring op manieren die op dit moment niet volledig te zien zijn, maar die ongetwijfeld waardevol zullen zijn."

Hoe sla jij je door het werken vanuit huis heen, als werknemer of manager?