Breukelen - Xerox heeft het Global Citizenship Report 2009 uitgebracht. Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van de activiteiten van het bedrijf en de vooruitgang op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen zoals ecologische duurzaamheid, governance & ethiek, privacy & klanttevredenheid, medewerkerdiversiteit & -ontwikkeling, corporate donaties en vrijwilligerswerk.

Xerox voorzitter Anne Mulcahy en CEO Ursula Burns in de brief aan de stakeholders: “We waren n van de eerste marktleiders die zich begaven op het gebied van duurzaamheid, omdat wij het vanzelfsprekend vonden om rekening te houden met het milieu. Maar gaandeweg ontdekten wij nog iets. Al onze innovaties op dit gebied resulteerden in kostenbesparingen of nieuwe markten en nieuwe inkomsten. Met andere woorden, we hoeven dus niet te kiezen tussen milieu en winst: we kunnen beide doen.”

Focus op vier deelgebieden
Xerox stemt haar duurzaamheiddoelstelling af rond vier deelgebieden: klimaatbescherming, behoud van bossen, behoud van schone lucht en water en het verminderen van afval.

Bescherming van het klimaat: Xerox investeert in technologien die het energieverbruik en CO2-uitstoot van haar activiteiten en die van haar klanten verminderen. Het doel is om CO2-neutraal te worden. Xerox heeft de broeikasgasemissies van 2002 tot 2008 met twintig procent naar beneden gebracht. Het bedrijf is van mening dat het in 2012 een verlaging van 25 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 2002 kan realiseren.

Meer dan tachtig procent van de nieuwe Xerox-producten hebben de strenge internationale ENERGY STAR-norm behaald of zelfs overtroffen. Het doel is dat negentig procent van de producten voldoet aan de ENERGY STAR-standaard. Met de komst van nieuwe producten in 2010 moet honderd procent haalbaar zijn. Xerox ontwikkelde in 2008 de eerste Sustainability Calculator. Deze calculator helpt klanten te besparen op energieverbruik, afval en broeikasgassen op hun printactiviteiten.

Behoud van biodiversiteit en bossen over de gehele wereld: Xerox werkt samen met klanten, leveranciers en andere belanghebbenden ter ondersteuning van de ontwikkeling van een duurzame papiercyclus. Xerox verwacht van haar papierleveranciers dat zij zich houden aan strenge eisen voor duurzaam bosbeheer. Meer dan negentig procent van het Xerox-papier voldoet aan deze vereisten, maar het doel is honderd procent te behalen. Xerox beschikt over het ‘chain of custody’ certificaat van zowel de Forest Stewardship Council (FSC) als het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) behouden.

Behoud van schone lucht en water: Xerox streeft ernaar om het gebruik van giftige materialen in de gehele keten terug te dringen. Al jaren past het bedrijf strenge interne normen toe voor het gebruik van chemische stoffen in haar activiteiten en producten. Xerox heeft processen opnieuw ontwikkeld of vervangen waardoor het gebruik van gifstoffen en zware metalen drastisch is verminderd. Het doel van Xerox is om te komen tot een footprint van nul.

Voorkomen en verminderen van afval: De recycling- en retourneringsprogramma’s van de Xerox machines en supplies hebben geleid tot ruim 48 miljoen kg minder afval op stortplaatsen. Dit betekent dat sinds 1991, 998 miljoen kg minder afval is geproduceerd. Het bedrijf behaalde een interne recyclerato van 92 procent in 2008 en ondersteunt de ‘zero waste to landfill’ doelstellingen voor haar werelwijde activiteiten.

Xerox lanceerde dit jaar de revolutionaire ColorQube. Dit is de eerste multifunctionele, high-speed kleurenprinter met ‘vaste inkt’ (solid ink) technologie. Het cartridgevrije ontwerp resulteert in negentig procent minder afval en beperkt de effecten van de productie en het transport op het milieu aanzienlijk in vergelijking met andere laserprinters.

Het volledige 2009 Global Citizenship report met meer informatie over MVO initiatieven is te vinden op http://www.xerox.com/citizenship. Voor meer informatie over de inzet van Xerox voor duurzaamheid van het milieu, bezoek http://www.xerox.com/environment

-xxx-Over Xerox
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide range aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling, content management en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox.com.Xerox is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen. Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.

-------------------------------------------------

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
Voor meer informatie, kijk op www.xerox.nl, of neem contact op met:

Xerox (Nederland) B.V.
Patty de Jong, +31 (0)346 255770, patty.dejong@xerox.com

Marcommit (voor Xerox)
Ingeborg Schrijver of Marianne van Barneveld +31 (0)35 5822730, xerox@marcommit.nl