Breukelen -- Bij Zelos in Alkmaar is vanaf 1 januari dit jaar een Xerox iGen3 digitale kleurenpers operationeel. Deze iGen3 heeft bij Zelos een Xerox DocuColor 8000 vervangen. Met de introductie van de iGen3 ziet Zelos de vraag naar kleurenwerk fors toenemen, echter zonder afname van de vraag naar zwartwit en steunkleur. Zelos beschikt nu over een zeer compleet Xerox machinepark met, volgens Zelos, voor elke wens of behoefte van de klant de beste afdruktechnologie.

Sterk in DM-producties
Zelos in Alkmaar bestaat ruim 10 jaar en houdt zich in hoofdzaak bezig met direct mail-producties. Dat begint met het manipuleren van de database-bestanden, aangeleverd door hun opdrachtgevers. Voor sommige klanten verzorgen zij ook het beheer van bestanden. Dan doet Zelos het printwerk, zowel in zwartwit, zwart met steunkleur als in full colour, en dat zowel van de rol als plano. Vouwen, vergaren, in doosjes doen, synchroon verpakken of couverteren en ter post bezorgen: alles onder n dak bij Zelos. Er staan 23 full time medewerkers op de loonlijst, met daarnaast nog 'n flinke handling-afdeling. Zelos werkt met name voor banken en verzekeringen, de automotive-markt, reisbureaus en dm-bureaus. De oprichters van Zelos hebben intussen al 20 jaar ervaring met Xerox-apparatuur, met nu als laatste aanvulling onder andere de iGen3.

'Jullie doen dat toch wel op een iGen3?'
Paul van Tol, commercieel directeur van Zelos: "We maken iets eigenaardigs mee nu we de iGen3 hebben staan. Normaliter zijn klanten in de DM-wereld niet genteresseerd in de apparatuur die gebruikt wordt voor hun producties, maar nu krijgen we geregeld van full colour-klanten de vraag 'jullie doen dat toch wel op een iGen3?'. De hoeveelheid werk in fc neemt fors toe, zonder dat dat ten koste gaat van het zwartwit- en steunkleurwerk. Het is echt aanvullend dus. En dat is ook wel logisch als je kijkt naar de enorme voordelen van fc printen: je kunt echt elk onderdeel van direct mail variabel maken. Heel interessant voor marketeers is de mogelijkheid beeldmateriaal per geadresseerde of per doelgroep te wisselen, volledig in kleur. En ten opzichte van drukwerk heeft fc printen een ander groot voordeel: nooit meer onder- of overlevering, geen inschiet, geen waste. Supersnel, en alles variabel."

Verslagen beleggingsportefeuilles - een voorbeeld
Paul van Tol vervolgt: "Een goed voorbeeld van de voordelen van full colour-printen is de order die we zeer waarschijnlijk gaan verzorgen voor een financile instelling. Die sturen elk kwartaal aan zo'n 10.000 relaties een verslag van hun beleggingsportefeuille. Elk exemplaar wordt bij ons geautomatiseerd digitaal samengesteld, en elke bladzijde is verschillend. Maar ook de dikte van de rapporten kan enorm variren, afhankelijk van de persoonlijke gegevens van zo'n relatie. Tot op heden produceerden wij zo'n rapport in zwart met steunkleur op voorgedrukte vellen, waarbij de diverse soorten pagina's op verschillende ondergronden werden geprint. Dat zorgde voor grote voorraden voorgedrukte A3-vellen die veel handling vroegen. Plus de vraag hoeveel er precies nodig is, want elk rapport is superpersoonlijk en varieert daardoor in aantal pagina's. Gevolg: stapels met niet gebruikte vellen na afloop van de productie. Momenteel zijn we bezig een dergelijke productie volledig in kleur te draaien op de iGen3: geen inkoop van voordrukken meer, dus veel minder handling vooraf en enorme tijdwinst, elke pagina variabel en met de juiste achtergrond en aan het eind van de productie geen waste. Dan vallen de kosten van full colour-printen enorm mee. Daarnaast zien we een forse stijging in de vraag naar kwaliteit. En ook daarin stelt de iGen3 absoluut niet teleur: de afdrukkwaliteit is fantastisch."

DocuSP controller voor alle apparatuur
Paul Kristel, technisch directeur van Zelos vult aan: "Wij hebben een compleet machinepark aan Xerox-producten staan. Zo hebben we de Xerox 495 rotatieve printer, die met een snelheid van 500 pagina's A4 - of zo u wilt 12 inch - per minuut rollen papier tweezijdig bedrukt met 600 dpi, waarna een Rotaform-straat de rollen inline tot gevouwen vellen verwerkt. We hebben voor zwartwit-printen een DocuTech 6180, voor steunkleur twee stuks DocuTech 128, en natuurlijk voor kleur de iGen3. Wij hebben voor wat betreft de aansturing van de iGen3 gekozen voor de DocuSP controller van Xerox, omdat we die eveneens toepassen voor alle andere printers. Daardoor kunnen we al onze apparaten nu aansturen via VIPP, en dus op het laatste moment beslissen naar welke machine een productie wordt gestuurd." VIPP staat overigens voor Variable Intelligent PostScript Printware, software voor het eenvoudig en efficint ontwikkelen en optimaal printen van variabele data toepassingen.

Kristel vervolgt: "We zijn uitermate tevreden over de samenwerking met Xerox. Zij hebben een snelle en betrouwbare service-organisatie met korte responstijden. We hebben kortgeleden noodgedwongen 10 dagen 24 uur per dag moeten draaien. Xerox zorgde ervoor dat ze al die tijd mensen standby hadden staan. Die trouwens nauwelijks in actie hebben hoeven komen. Ze leveren goed werk. De plaatsing van de iGen3 vond plaats in december en op 1 januari was de machine volledig operationeel, zonder aanloopproblemen. Ten opzichte van de vervangen DocuColor 8000 is deze machine veel stabieler en de afdrukkwaliteit is een stuk beter. En het aantal papiersoorten dat we kunnen verwerken is enorm uitgebreid. Op de iGen3 is 350 grams duplex geen enkel probleem."

Toename papieren producties
Paul van Tol blikt nog even naar de toekomst: "Ik verwacht een blijvende toename aan papieren producties. Internet heeft even gezorgd voor een afname van mailings, echter n is het goed te merken dat die twee media aanvullend en elkaar stimulerend werken. En de toename van kleur gaat door. Overigens ondanks die toename zien wij toch ook kans een gepersonaliseerde brief te produceren op een mooi chamois-achtig 'verkleurd' velletje briefpapier, zwart geschreven tussen de lijntjes als met een krassende kroontjespen, met spettertjes en al. Zo zie je maar hoe leuk het DM-vak is! Met ons huidige machinepark van Xerox kunnen we elke vraag aan."

Xerox Europe
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide reeks aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling/-beheer en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox..com

Onder de noemer 'The New Business of Printing' heeft Xerox het in de markt grootste portfolio 'state-of-the-art' digitale printsystemen, oplossingen en diensten ontwikkeld. Daartoe behoren tevens gestroomlijnde en efficinte workflow-oplossingen, alsmede een pakket oplossingen om klanten te helpen om hun business te ontwikkelen en groeimogelijkheden op de langere termijn te realiseren. In de veranderende markt voor druk- en printwerk zijn dat de drie elementen die Xerox-klanten helpen om beter te presteren en de productiviteit te verbeteren. En daardoor meer winstmogelijkheden te creren.

Xerox Graphic Arts Premier Partners zijn leden van een door Xerox genitieerd, wereldwijd netwerk van grafimediabedrijven die tot de meest geavanceerde en ervaren digitale drukkers in hun land behoren. Door hun printopdrachten bij Premier Partners onder te brengen, zijn klanten verzekerd van de levering van hoge kwaliteit digitaal vervaardigd drukwerk, uitgevoerd door vooraanstaande ondernemingen, die zijn toegerust met de nieuwste en beste technologie.

Voor meer informatie over het Xerox Premier Partner netwerk kijk op www.xerox.com/xpp.

Xerox is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.

Klantcontacten
Voor meer informatie over Xerox en de producten: bel 0346 - 255 255 of kijk op www.xerox.nl.

Mediacontacten
Xerox (Nederland) B.V., Patty de Jong, Communications Manager, tel.: 0346 - 255 770,
email: patty.dejong@xerox.com

Zelos B.V., Paul van Tol, commercieel directeur, tel.: 072 - 564 11 89,
email: paul@zelos.nl

VerkroostPR (voor Xerox), Herman Verkroost, tel.: 030 - 229 20 05,
email: hav@verkroostpr.nl