Breukelen -- Op de in Chicago van 15-18 oktober gehouden Graph Expo toonde Xerox een baanbrekend 'dual-engine' printerplatform, dat model staat voor toekomstige printerontwikkelingen bij deze onderneming. De marktintroductie van het systeem zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2007 plaatsvinden. In Nederland zal het systeem voor het eerst te zien zijn tijdens de Grafische Vakbeurs in Gorinchem van 13 tot en met 15 februari 2007.

De nieuwe parallelle printerarchitectuur werd gezamenlijk ontwikkeld door het Xerox onderzoekcentrum in Webster (New York) en het befaamde Palo Alto Research Centre in Californi. Het systeem biedt de kracht van twee printers, echter met de beheersbaarheid en de eenvoud van een enkele machine. Net zoals parallelle architecturen voor data-opslag en voor processoren de ICT-wereld op z'n kop hebben gezet, zal dit nieuwe printerontwerp de gebruikers volgens Xerox een ongevenaarde productiviteit en betrouwbaarheid bieden op het gebied van digitaal afdrukken.

De parallelle printerarchitectuur betekent dat de hardware en de software het mogelijk maken dat twee afdrukeenheden zich gezamenlijk net zo gedragen als een enkelvoudig systeem. Het nieuwe systeem staat echter ook toe, dat beide individuele printers geheel onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren. Deze flexibiliteit biedt grafimediabedrijven en reprocentra/huisdrukkerijen de mogelijkheid om optimaal te profiteren van deze nieuwe 'dual-engine' technologie. Het nieuwe parallele printsysteem drukt met een snelheid van 288 afdrukken per minuut - 144 pagina's dubbelzijdig - waarmee het Xerox Nuvera™ Digital Production System twee keer zo snel is geworden. De afdrukkwaliteit van de Nuvera 288 is vergelijkbaar met die van offset, onder andere dankzij z'n zeer hoge lijnraster van 156 lpi. Dit digitale duplex productiesysteem produceert boekjes, brochures en dergelijke met een resolutie van 4800x600 dots per inch, hoger dan welk ander zwart-wit digitaal productiesysteem ook.

"De technologie in dit 'dual-engine' systeem levert de snelste duplex losblad productieprinter die er bestaat, met mogelijkheden die zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de productiviteit en betrouwbaarheid van de printer. De baanbrekende printerarchitectuur maakt het systeem in feite zelfdenkend", zegt Sophie Vandebroek, Xerox' chief technology officer en president Xerox Innovation Group. "Het hart van deze innovatie bestaat uit door Xerox ontwikkelde technologie genaamd 'Tightly Integrated Parallel Printing' (TIPP). De TIPP technologie is beschermd door inmiddels een 50-tal geregistreerde patenten en betekent een enorme stap voorwaarts in de productontwikkelingstrategie van Xerox."

Vandebroek benadrukt dat de TIPP technologie diverse Xerox innovaties met betrekking tot slimme 'zelfkennis' en zelfregulerende systemen bevat, zoals:
  • 'Pass Through Programming' - deze technologie bevat systeemintelligentie die ervoor zorgt dat het systeem blijft draaien, zelfs als n van beide xerografische afdrukeenheden onderhoud nodig heeft. Dit resulteert voor grafimediabedrijven, huisdrukkerijen en dergelijke in een maximale productiviteit en uptime. In de 'pass through' modus worden alle afdrukken - ook alle dubbelzijdige - door n van de beide afdrukeenheden geproduceerd en wordt de stilstaande afdrukeenheid eenvoudigweg genegeerd.

  • 'Synchronisation Capabilities System' - dit synchronisatiesysteem zorgt voor de afstemming tussen beide xerografische afdrukeenheden en laat ze in feite als n systeem functioneren. Net zoals dat bij de zuigers in automotoren gebeurt, moet de doorvoer van afdrukken door elk van beide afdrukeenheden exact op elkaar worden afgestemd. Voor een ongestoorde doorvoer van het papier moeten de beide afdrukeenheden dus exact gelijke afdruksnelheden ontwikkelen. Daartoe wordt slimme Xerox 'zelfkennis'-technologie gebruikt, die maar liefst duizend keer per seconde de snelheid van beide afdrukeenheden meet en ervoor zorgt dat afwijkingen worden vermeden. De beide machines werken daardoor als n systeem, waardoor de gebruiker optimaal van de productiviteit en snelheid van het 'dual-engine' systeem kan profiteren.

  • 'Invisible Eye' - een 'onzichtbaar oog' waakt permanent over het totale systeem. Het meet twee keer per seconde de zwarting van de afdrukken en zorgt voor een automatische afstelling van de laser van beide machines. Daardoor ontstaat er geen verschil in kwaliteit tussen de gelijktijdig op beide machines geproduceerde dubbelzijdige afdrukken.Aansluitend op de ontwikkeling van deze bijzondere 'dual-engine' technologie voor het Xerox
Nuvera digitale printsystyeem, zijn er voor de Xerox Nuvera 144 tevens nieuwe afwerkingsmodules beschikbaar gekomen voor het automatisch nieten en stapelen van grote hoeveelheden afdrukken, zoals bijvoorbeeld boekjes, handleidingen en ander drukwerk.

"Digitaliseren, personaliseren en samenwerken zijn op dit moment de trends in zowel de grafische industrie als in andere bedrijfstakken", aldus Valentin Govaerts, binnen Xerox Europa als senior vice president verantwoordelijk voor productiesystemen en de grafische industrie. "Xerox is vastbesloten om optimaal op deze trends in te spelen en om onze klanten exact die afdruktechnologie te bieden die het beste tegemoet komt aan hun (veranderende) eisen en wensen."

Op de Graph Expo lanceerde Xerox verder nog de Horizon ColorWorks 5000 Booklet Maker voor de 50 pagina's per minuut snelle Xerox DocuColor 5000 kleurenpers, die binnenkort ook in Nederland leverbaar zal zijn. Deze Horizon ColorWorks 5000 Booklet Maker zorgt in n drukgang voor een professionele afwerking van documenten. Met een druk op de knop zorgt het voor een gemakkelijke en snelle geautomatiseerde afwerking. Denk daarbij aan diverse in-line mogelijkheden voor de productie van kant-en-klare brochures en boekjes, zoals rillen (meervoudig per vel), schoonsnijden, vouwen, hechten en stapelen. Daarmee worden kosten bespaard en wordt tijdverslindende off-line productie vermeden.

Xerox Europe
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide reeks aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling/-beheer en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox..com

Onder de noemer 'The New Business of Printing' heeft Xerox het in de markt grootste portfolio 'state-of-the-art' digitale printsystemen, oplossingen en diensten ontwikkeld. Daartoe behoren tevens gestroomlijnde en efficinte workflow-oplossingen, alsmede een pakket oplossingen om klanten te helpen om hun business te ontwikkelen en groeimogelijkheden op de langere termijn te realiseren. In de veranderende markt voor druk- en printwerk zijn dat de drie elementen die Xerox-klanten helpen om beter te presteren en de productiviteit te verbeteren. En daardoor meer winstmogelijkheden te creren.

Xerox Graphic Arts Premier Partners zijn leden van een door Xerox genitieerd, wereldwijd netwerk van grafimediabedrijven die tot de meest geavanceerde en ervaren digitale drukkers in hun land behoren. Door hun printopdrachten bij Premier Partners onder te brengen, zijn klanten verzekerd van de levering van hoge kwaliteit digitaal vervaardigd drukwerk, uitgevoerd door vooraanstaande ondernemingen, die zijn toegerust met de nieuwste en beste technologie.
Voor meer informatie over het Xerox Premier Partner netwerk kijk op www.xerox.com/xpp.

Xerox is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.

Klantcontacten
Voor meer informatie over Xerox en de producten: bel 0346 - 255 255 of kijk op www.xerox.nl.

Mediacontacten
Xerox (Nederland) B.V., Patty de Jong, Communications Manager, tel.: 0346 - 255 770,
email: patty.dejong@xerox.com

VerkroostPR (voor Xerox), Herman Verkroost, tel.: 030 - 229 20 05,
email: hav@verkroostpr.nl