Uxbridge, Verenigd Koninkrijk – Xerox begeeft zich op de markt voor farmaceutische verpakkingen. De digitale expertise van Xerox helpt drukwerkleveranciers en verpakkingsproducenten aangepaste dozen en andere verpakkingen op korte termijn te leveren en zo detime-to-markette verkorten en de winst te verhogen.
Volgens consultancybedrijf Pira International bedroeg de wereldwijde digitale printmarkt voor verpakkingen in 2005 $580,7 miljoen. Naar verwachting zal deze in 2015 de $6 miljard bereiken. De digitale printmarkt voor de farmaceutische sector zal naar verwachting een groei doormaken tot $1,34 miljard in 2015.

Xerox en Stora Enso, een wereldwijd toonaangevende fabrikant van verpakkingskarton en -papier, hebben samen de eerste gentegreerde, inline digitale verpakkingsoplossing voor kantoorpapier ontwikkeld. De oplossing kan onder andere afdrukken met verschillende beveiligingscodes of met persoonsgebonden instructies op basis van de medische behoeften van een patint.

Dit type digitale verpakkingsoplossing is ideaal voor de farmaceutische markt.On-demand, gepersonaliseerd drukwerk kan producten in kleine oplagen leveren met gespecialiseerde, voor de consument relevante informatie voor bijvoorbeeld klinische trials of professionele monsters. De oplossing kan in meerdere talen afdrukken en snel schakelen tussen verschillende taken, wat de flexibiliteit biedt die in de bewegelijke markt van vandaag de dag onontbeerlijk is.

De gezamenlijk ontwikkelde oplossing is voorzien van de digitale productiepers Xerox iGen3110 met speciaal geformuleerde magentatoner. Daarnaast bestaat het product uit een Epic CTi-635-glanseenheid met opties voor water- of UV-gebaseerde coating van Xerox, een KAMA-stansmachine met een velgrootte van 580 x 400 mm en een stapel-/sorteereenheid van Stora Enso. Een inline oplossing heeft als voordeel dat drukwerkleveranciers op rendabele wijze aangepaste, variabele gegevens kunnen leveren op elke verpakking, zonder de productie stil te hoeven leggen om offline apparatuur te beheren.
"Deze gentegreerde oplossing speelt in op de belangrijkste behoeften van de verpakkingsindustrie. Het zal de productiviteit vergroten, kosten drukken dankzij afdrukken op aanvraag en detime-to-marketverkorten van weken tot dagen," aldus Quincy Allen, president Xerox Production Systems Group. "Xerox heeft de iGen3-pers aangepast voor een gespecialiseerde applicatie die voldoet aan de unieke eisen binnen het segment van opvouwbare dozen van de verpakkingsmarkt. Dit opent de deur naar nieuwe zakelijke kansen voor merkhouders en verpakkingsproducenten, met extra inkomsten als resultaat."

Dit is de eerste keer dat een Xerox iGen3-pers naast de optie voor UV-coating ook een op water gebaseerde coater biedt. Coating op waterbasis is een vereiste voor verschillende verpakkingstoepassingen en biedt een heldere en hoogglanzende coating die snel droogt en de verpakking beschermt tegen vuil, vlekken, vingerafdrukken en krassen.

Deze verpakkingsoplossing helpt ook bij het voldoen aan veranderlijke wetten en regelgeving. Dankzij het gebruik van de beveiligingstechnieken van de Xerox iGen3-pers, die valse recepten en verpakkingen helpen voorkomen, wordt vervalsing bemoeilijkt.

"Xerox en Stora Enso leveren een baanbrekende oplossing," aldus Neil Falconer, printstrategieconsultant bij Pira. "De farmaceutische verpakkingsindustrie zoekt altijd naar manieren om het ontwikkelingsproces te versnellen, de beveiliging te verbeteren en de kosten te drukken. Deze unieke digitale oplossing gaat deze uitdagingen aan en plaatst Xerox en Stora Enso in een gunstige positie om een deel van de markt te veroveren."

De Xerox iGen3-pers brengt de grootste velomvang van 364 x 571 mm op de markt en biedt de mogelijkheid om af te drukken op uiteenlopende dragers. Het verpakkingskarton van Stora Enso is goedgekeurd door Xerox voor gebruik op de iGen3-pers voor maximaal 350 gsm.

De oplossing van Xerox en Stora Enso is duurzaam, doordaton-demandwordt afgedrukt en er daardoor minder afval wordt geproduceerd en doordat herwinbaar en recyclebaar verpakkingskarton wordt gebruikt.

Stora Enso zal de oplossing tussen 25 en 30 april voor het eerst demonstreren tijdens de Interpack 2008-tentoonstelling in Dsseldorf. Tijdens drupa, tussen 29 mei en 11 juni, zal Xerox het nieuwe systeem tonen bij zijn stand in hal 8b.

Beschikbaarheid
Xerox en Stora Enso Digital Solutions N.V. zullen de volledig gentegreerde digitale verpakkingsoplossing aanvankelijk gezamenlijk promoten. Bestellingen zullen gefaseerd worden verwerkt, te beginnen in Europa. Installaties zullen naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden.