Breukelen -- Grafisch Bedrijf Papyrus in Diemen heeft genvesteerd in een Xerox iGen3 digitale kleurenpers. Deze machine vervangt een 30 cm brede Xeikon. Naast de iGen3 blijft een 50 cm brede Xeikon in gebruik, buiten de bestaande reeks moderne Heidelberg offsetpersen. Papyrus heeft al negen jaar ervaring met digitaal drukken, maar 'de kwaliteitssprong nu met de Xerox iGen3 is enorm'.

Grafisch Bedrijf Papyrus is een middelgrote drukkerij in Diemen. Het bedrijf is in 1918 opgericht als boekdrukkerij, later uitgebreid met offset. De boekdrukactiviteiten zijn reeds lang verdwenen, maar de hybride structuur is gebleven aangezien er sinds negen jaar digitale persen naast de offsetpersen draaien. Van de twee Agfa Chromapress-machines - later bekend onder de naam Xeikon - is de smalste machine kortgeleden vervangen door een Xerox iGen3 digitale kleurenpers.

Papyrus werkt in hoofdzaak voor grote ondernemingen in de omgeving van Amsterdam. Bedrijven als ING Bank, Postbank, Achmea, Nestl, Gemeente Amstelveen, Vrije Universiteit, CNV, GBF en papiergroothandels zijn vaste klanten. Papyrus verzorgt voor die bedrijven een breed scala aan grafische diensten: van database-manipulatie tot DTP, van offset tot digitaal drukken en van nabewerking tot fulfilment. Het bedrijf is met name sterk in de kleinere papierformaten, tot 52 x 72 cm. Uitzondering daarop vormen de rotatieve digitale machines, die tot baanlengtes van maximaal 12 meter gaan. In de afgelopen 20 jaar is het personeelsbestand door innovatieve investeringen via natuurlijk verloop teruggebracht van 35 naar 17 mensen, met een gelijkblijvende omzet. Het bedrijf heeft buiten directeur Frans Witteman geen vertegenwoordigers op de weg: het stabiele klantenbestand gunt het bedrijf orders op basis van snelheid, kwaliteit en service, naast een goede prijs.

Offertes direct dubbel, in zowel offset als digital

Op het gebied van prijzen is de laatste jaren wel veel gewijzigd. Directeur Frans Witteman: "Omdat wij naast offset al veel ervaring hebben met digitaal drukken in zwartwit en kleur, maken we vrijwel alle offertes direct dubbel: zowel voor digitaal als voor offset. Vroeger was digitaal prijstechnisch pas interessant bij oplagen onder de 100 of 200, nu zien we in veel gevallen dat digitaal drukken tot oplagen van 5.000 goedkoper uitvalt dan offset. En met de introductie van de iGen3 zien de klanten nauwelijks meer het kwaliteitsverschil tussen digitaal drukken en offset. Wij zijn niet een bedrijf dat hoog van de toren blaast: wij leveren in stilte hoge kwaliteit drukwerk aan onze klanten. We doen dat met zo min mogelijk mensen, die wel uiterst gemotiveerd zijn en een grote vakkennis bezitten. Met de introductie van de Xerox iGen3 is het pakket verschillende producten dat we in offsetkwaliteit kunnen leveren enorm uitgebreid."

Xerox stabiele en gespecialiseerde factor

Frans Witteman vervolgt: "We hebben om meerdere redenen besloten een Xerox iGen3 aan te schaffen. Ten eerste is de iGen3 een technisch goed concept met een geweldige afdrukkwaliteit. Maar ook de organisatie erachter speelde een rol: alle concurrerende apparatuur is de laatste jaren van de ene organisatie naar de andere geschoven, soms meerdere malen. Alleen Xerox is in die tijd een volledig stabiele en in printen gespecialiseerde factor gebleven. Die stabiliteit is voor ons belangrijk. Verder streven we bij al onze innovatieve investeringen naar productie met minder menselijke handelingen. Daarin is de iGen3 een geweldige verbetering ten opzichte van de oude apparatuur. De Xerox iGen3 is verregaand geautomatiseerd, waardoor de operator veel minder belast wordt. En tot slot is het scala aan te verwerken substraten op de iGen3 enorm groot, zowel qua soort als qua formaat. Het enige voordeel van de rotatief werkende Xeikon is de maximale afdruklengte van 12 meter. Maar kwalitatief gezien is de voorsprong van de iGen3 groot. Wat dat betreft is goed te zien welke ontwikkelingen de digitale apparatuur in de afgelopen negen jaar heeft doorgemaakt. We zetten onze kennis van en ervaring met digitaal drukken nu voort in een kwaliteit die nauwelijks meer van offset te onderscheiden is. En we zijn blij met de snelle en betrouwbare organisatie van Xerox die erachter staat. Ze reageren snel en hadden bijvoorbeeld de iGen3 binnen drie weken genstalleerd en operationeel, inclusief het trainen van de mensen."

Witteman tenslotte: "Ik verwacht dat binnenkort onze iGen3 zo vol zal lopen qua werk dat we in twee ploegen moeten gaan draaien. In bredere zin heb ik de toekomstverwachting dat er in de markt van kleine oplagen A3 al heel snel geen plaats meer zal zijn voor offset: die markt gaat dan digitaal en Xerox zal daarin zeker koploper kunnen blijven."

Xerox Europe
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide reeks aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling/-beheer en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox..com

Onder de noemer 'The New Business of Printing' heeft Xerox het in de markt grootste portfolio 'state-of-the-art' digitale printsystemen, oplossingen en diensten ontwikkeld. Daartoe behoren tevens gestroomlijnde en efficinte workflow-oplossingen, alsmede een pakket oplossingen om klanten te helpen om hun business te ontwikkelen en groeimogelijkheden op de langere termijn te realiseren. In de veranderende markt voor druk- en printwerk zijn dat de drie elementen die Xerox-klanten helpen om beter te presteren en de productiviteit te verbeteren. En daardoor meer winstmogelijkheden te creren.

Xerox Graphic Arts Premier Partners zijn leden van een door Xerox genitieerd, wereldwijd netwerk van grafimediabedrijven die tot de meest geavanceerde en ervaren digitale drukkers in hun land behoren. Door hun printopdrachten bij Premier Partners onder te brengen, zijn klanten verzekerd van de levering van hoge kwaliteit digitaal vervaardigd drukwerk, uitgevoerd door vooraanstaande ondernemingen, die zijn toegerust met de nieuwste en beste technologie.

Voor meer informatie over het Xerox Premier Partner netwerk kijk op www.xerox.com/xpp.

Xerox is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.

Klantcontacten
Voor meer informatie over Xerox en de producten: bel 0346 - 255 255 of kijk op www.xerox.nl.

Mediacontacten
Xerox (Nederland) B.V., Patty de Jong, Communications Manager, tel.: 0346 - 255 770,
email: patty.dejong@xerox.com

VerkroostPR (voor Xerox), Herman Verkroost, tel.: 030 - 229 20 05,
email: hav@verkroostpr.nl