Breukelen-Leidschendam -- NBD/Biblion in Leidschendam heeft genvesteerd in een Xerox iGen3 110 XL digitale kleurenpers. Deze bibliotheekleverancier haalt daarmee het hele proces voor het maken van omslagen voor bibliotheekboeken in eigen huis. Hierdoor kan het bedrijf goedkoper werken en de levertijden aanzienlijk bekorten.

NBD/Biblion heeft een binderij die commercile boekuitgaven uitleenklaar maakt voor bibliotheken. Het bedrijf koopt daartoe pockets, ontdoet die van het omslag en voorziet ze van een harde kaft. De harde kaft wordt beplakt met een afbeelding van de originele uitgave en geplastificeerd. De coderingen en titelbeschrijvingen ten behoeve van de bibliotheken worden door Biblion toegekend. Dit bedrijf maakt sinds enige jaren deel uit van hetzelfde concern.

Kortere levertijden, goedkoper werken
Koos Schanssema, manager huisbinderij, logistiek en techniek van NBD/Biblion: "Vroeger werden de originele omslagen hergebruikt voor de bibliotheekuitgaven: in drie stukken gesneden werden ze op de harde kaft geplakt. Dat is nogal bewerkelijk. Sinds enige tijd laten we het omslag scannen en uitprinten, waardoor we de omslag in n keer kunnen opplakken. Maar we doen dat liever in eigen huis omwille van de snelheid van het totale proces. Drukken willen we niet: dat is een ander vak. Maar printen gaf tot voor kort niet de juiste kwaliteit en bovendien waren er problemen met lamineren in de printwereld. Met de Xerox iGen3 is het kwaliteitsprobleem opgelost en er is tevens een apparaat op de markt gekomen dat de prints perfect lamineert, de Pioneer 8000. Door deze beide apparaten in huis te halen kunnen we de levertijden fors bekorten, en bovendien goedkoper werken."

Bij NBD/Biblion in Leidschendam werken ongeveer 265 mensen, bij een dochteronderneming in Tilburg nog eens 30. Het bedrijf is gespecialiseerd in het binden van kleine oplagen boeken met harde omslag ten behoeve van uitleen in de bibliotheken. 'Kleine oplagen' geldt hier wel heel letterlijk: geregeld worden er orders verwerkt met een oplage van n exemplaar. De grootste orders betreffen boeken waarvan alle bibliotheken er meerdere bestellen: van deze echte bestsellers worden er soms 800 omgebouwd tot uitleenexemplaren. Jaarlijks verwerkt NBD/Biblion 2,8 miljoen boeken, met een gemiddelde oplaag van 43 stuks. Van dit aantal komt minder dan 1 promille terug onder garantie, dus de kwaliteit ligt erg hoog. Gemiddeld gaat elk bibliotheekboek acht jaar mee en wordt het 12 keer per jaar uitgeleend.

XL-optie iGen3 belangrijk
Koos Schanssema: "Door het in huis halen van het totale proces kunnen we de levertijden met een week bekorten. Dat wordt steeds belangrijker in de huidige markt. We hebben voor de Xerox iGen3 gekozen, met name wegens de XL-optie. Het formaat van ruim 36 bij 57 cm is van belang, want bijvoorbeeld een A4-boek vraagt om een omslag van meer dan A3 door de rugdikte en de inslagen. Concurrerende digitale persen hebben een kleiner formaat. Door de snelheid van de iGen3 kunnen we onze eigen productie in twee dagen per week verwerken. Dat geeft ons ruimte om voor andere uitgevers te produceren. Zo gaan we voor de Stichting Europese Bibliotheek oude fotoboeken op bestelling produceren, inclusief het afdrukken en het binden, vanaf oplage n."

Toekomstverwachting - uitbreiding markt
"Kijkend naar de toekomst is de iGen3 voor ons ook van belang. Het aantal boeken dat we aan de bibliotheken verkopen blijft tot op heden gelijk, maar het aantal leden van de bibliotheken neemt af. Op de langere termijn zullen ontwikkelingen als eBooks en printing-on-demand de uitleen van de bibliotheken verminderen, dus ook onze rol zal daarin afnemen. Daarom is uitbreiding van onze markt voor ons van belang. Door inzet van de Xerox iGen3 zijn we in staat om de volledige productie voor uitgevers voor onze rekening te nemen, inclusief printen en binden. Door de hele workflow in eigen huis te integreren kunnen we nieuwe opdrachten binnenhalen en de iGen3 speelt daarin een cruciale rol. En bovendien blijkt Xerox Nederland een uitstekende organisatie te zijn. Wanneer we bellen krijgen we direct respons, ze zjn er. Hun account manager helpt ons zelfs met zijn contacten de bezetting van de machine te vullen."

Xerox heeft kennis van de markt en een grote keuze aan hulpmiddelen om de winstgevendheid van digitaal drukken te vergroten.

Xerox Europe

Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide reeks aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling/–beheer en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox.com.

Onder de noemer ‘The New Business of Printing' heeft Xerox het in de markt grootste portfolio ‘state-of-the-art' digitale printsystemen, oplossingen en diensten ontwikkeld. Daartoe behoren tevens gestroomlijnde en efficinte workflow-oplossingen, alsmede een pakket oplossingen om klanten te helpen om hun business te ontwikkelen en groeimogelijkheden op de langere termijn te realiseren. In de veranderende markt voor druk- en printwerk zijn dat de drie elementen die Xerox-klanten helpen om beter te presteren en de productiviteit te verbeteren. En daardoor meer winstmogelijkheden te creren.

Xerox Graphic Arts Premier Partners zijn leden van een door Xerox genitieerd, wereldwijd netwerk van grafimediabedrijven die tot de meest geavanceerde en ervaren digitale drukkers in hun land behoren. Door hun printopdrachten bij Premier Partners onder te brengen, zijn klanten verzekerd van de levering van hoge kwaliteit digitaal vervaardigd drukwerk, uitgevoerd door vooraanstaande ondernemingen, die zijn toegerust met de nieuwste en beste technologie.Voor meer informatie over het Xerox Premier Partner netwerk kijk op www.xerox.com/xpp.

XEROX, iGen3, DocuTech, Xerox NuveraTM, FreeFlow, DocuSP, Accxes en ProfitAcceleratorTM zijn handelsmerken van XEROX CORPORATION. DocuColor wordt in licentie gebruikt. Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Klantcontacten
Voor meer informatie over Xerox en de producten: bel 0346 - 255 255 of kijk op www.xerox.nl.

Mediacontacten
Xerox (Nederland) B.V.,
Patty de Jong, Communications Manager, tel.: 0346 - 255 770,
email: patty.dejong@xerox.com

VerkroostPR (voor Xerox), Herman Verkroost,
tel.: 030 - 229 20 05,
email: hav@verkroostpr.nl