Breukelen - Den Haag -- DigiPrint in Den Haag, onderdeel van DeltaHage, heeft kortgeleden genvesteerd in een supersnelle Xerox Nuvera 144 zwartwitprinter. Dit betekent een forse uitbreiding van de zwartwit-afdrukcapaciteit van het bedrijf, die al bestond uit twee Xerox DocuTech 6155 losblad productieprinters. Xerox biedt met de Nuvera 144 de beste afdruktechnologie voor de behoeften van DigiPrint.

DeltaHage, het in 2003 geprivatiseerde voormalige Sdu Grafisch Bedrijf, beschikt over een volledig uitgeruste offsetdrukkerij en bovendien, met de afdeling DigiPrint, over een complete digitale drukkerij. Daarmee kan het bedrijf alles aan, van opmaak en database-beheer tot printproductie in zwartwit en kleur, van nabewerking tot aan fulfilment, facturatie en abonnementenbeheer. Er werken momenteel 108 mensen. Een belangrijk deel van de klanten van DigiPrint bestaat uit informatieve en educatieve uitgeverijen.

Toename volume zwartwitwerk

Wim Moerkerken, hoofd DigiPrint: "Het lijkt verbazend dat juist het zwartwitwerk zo in volume is toegenomen. Maar dat komt met name omdat wij veel werk doen voor informatieve en educatieve uitgeverijen. In die markten lopen de oplagen terug. Wat eerst kleine oplagen waren wordt overgenomen door internet, wat voorheen grote oplagen waren worden kleine oplagen. Daardoor valt het omslagpunt tussen drukken en printen steeds vaker in het voordeel van printen uit. Zeker ook omdat over de kwaliteit van printwerk geen twijfel meer bestaat en de kosten per afdruk de laatste jaren fors zijn gedaald."

"Door de grote variatie aan oplagevolumes die wij verwerken was het noodzaak te zorgen voor flexibele nabewerking. Ook daarin is de laatste tijd fors genvesteerd. Wij hebben geen inline nabewerking, alleen hoogvolume stackers (vergaarsystemen) aan de printers. Door deze werkwijze blijft de bediening van de printers beperkt tot minimale operator-controle. De near-line nabewerkingsapparatuur is gericht op snel omstellen en toch grote hoeveelheden aankunnen. Een mooi voorbeeld is de Bourg garenloos brocheermachine om boeken te maken. Dit systeem meet de rugdikte van het binnenwerk, past de rillijnen daar op aan en plakt zelf de omslagen eromheen. Een ander voorbeeld is de Duplo-hechtstraat: binnenwerk en omslag worden daar volautomatisch vergaard en gehecht. Binnenkort worden er tevens een garenloos en genaaid brocheersysteem en een lamineermachine geplaatst. Gevolg is dat we dan alles in eigen huis kunnen verwerken, van oplage 1 tot oneindig."

Diversiteit is noodzaak

Wim Moerkerken vervolgt: "Zo'n diversiteit aan activiteiten bieden is noodzaak in de markt. Voorheen was printen een doel, nu is het een middel. Want met printen alleen verdien je geen geld. Dat doe je wel met alle randbewerking en diensten om het printen heen, niet in het minst IT-diensten. DigiPrint biedt de klant oplossingen voor (geautomatiseerde) opmaak, webdesign- en hosting, databasepublishing, contentmanagement etcetera van eenvoudige tot zeer complexe toepassingen. Met de aanschaf van de Xerox Nuvera 144 zijn we veel flexibeler in de keuze tussen offset en printen, want de Nuvera is uitstekend in staat om de gestreken papiersoorten te verwerken, waar met name uitgeverijen om vragen. De afdrukkwaliteit en de te gebruiken papiersoorten overtuigen onze klanten. Van 90 tot 170 grams mc papier is probleemloos door te voeren, voor zwaardere papieren kun je beter de speciale printersoorten aanhouden. Als printbedrijf kan DigiPrint nu in kleine oplagen een echt alternatief bieden voor offset. Wij doen dat vanuit onze grafische achtergrond, dat is voor een printbedrijf behoorlijk uniek in de markt."

Xerox Nuvera 144 met DocuSP 5.0 controller

De Xerox Nuvera 144 werkt met een snelheid van 144 pagina's per minuut en drukt af met een resolutie van 4800 x 600 dpi op maximal SRA3 formaat. De nieuwe DocuSP (Xerox Document Services Platform) controller, voorzien van een ng krachtiger hardwareplatform en met de nieuwste versie 5.0 DocuSP software, is in staat data te verwerken op basis van elke industriestandaard voor gepersonaliseerd en transactioneel printen.

Wim Moerkerken tenslotte: "Door de plaatsing van de Xerox Nuvera 144 zijn we klaar voor de verdere ontwikkelingen in de markt. Steeds meer grote oplagen zullen verdwijnen en overgaan in variabeler en kleinere oplagen op de printer. Dankzij Xerox zien we deze ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet."

Xerox Europe
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide reeks aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling/-beheer en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox..com

Onder de noemer 'The New Business of Printing' heeft Xerox het in de markt grootste portfolio 'state-of-the-art' digitale printsystemen, oplossingen en diensten ontwikkeld. Daartoe behoren tevens gestroomlijnde en efficinte workflow-oplossingen, alsmede een pakket oplossingen om klanten te helpen om hun business te ontwikkelen en groeimogelijkheden op de langere termijn te realiseren. In de veranderende markt voor druk- en printwerk zijn dat de drie elementen die Xerox-klanten helpen om beter te presteren en de productiviteit te verbeteren. En daardoor meer winstmogelijkheden te creren.

Xerox Graphic Arts Premier Partners zijn leden van een door Xerox genitieerd, wereldwijd netwerk van grafimediabedrijven die tot de meest geavanceerde en ervaren digitale drukkers in hun land behoren. Door hun printopdrachten bij Premier Partners onder te brengen, zijn klanten verzekerd van de levering van hoge kwaliteit digitaal vervaardigd drukwerk, uitgevoerd door vooraanstaande ondernemingen, die zijn toegerust met de nieuwste en beste technologie.

Voor meer informatie over het Xerox Premier Partner netwerk kijk op www.xerox.com/xpp.

Xerox is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.

Klantcontacten
Voor meer informatie over Xerox en de producten: bel 0346 - 255 255 of kijk op www.xerox.nl.

Mediacontacten
Xerox (Nederland) B.V., Patty de Jong, Communications Manager, tel.: 0346 - 255 770,
email: patty.dejong@xerox.com

DigiPrint, Wim Moerkerken, tel. 070 - 750 75 21,
email: w.moerkerken@deltahage.nl

VerkroostPR (voor Xerox), Herman Verkroost, tel.: 030 - 229 20 05,
email: hav@verkroostpr.nl