Breukelen – Onderzoekers van Xerox, specialist in document management en printapparatuur, hebben een next-generation data-zoekmachine ontwikkeld, die sterk genoeg is om bijna alle digitale data te doorzoeken. De nieuwe tool is in staat om net als een mens te denken en zoekt verbanden en contrasten tussen de opgegeven zoektermen. Deze intelligente documenttechnologie, genaamd FactSpotter, maakt deel uit van de groeiende portfolio van Xerox Global Services. Daarmee helpt Xerox klanten om met document-intensieve werkprocessen om te gaan, die de productiviteit verhogen en kosten reduceren.

Software, die denkt als een mens
Traditionele zoekmachines vinden op basis van n zoekterm vaak een grote hoeveelheid en onoverzichtelijke brei van documenten. Xerox’s nieuwe tool is slim n selectief in de zoekopdrachten en is in staat om net als een mens te denken en te zoeken naar verbanden en contrasten tussen de opgegeven zoektermen. Ongeacht de taal, locatie, het format of het type document. Het zoekt niet alleen op het ingevoerde woord, maar ook op termen die er verband mee hebben. Bijvoorbeeld: FactSpotter snapt dat ‘het grootste monument in Parijs’ de Eiffeltoren is.

“Deze zoekmachinesoftware gaat verder dan de standaard zoekmachines en programma’s, die normaal gesproken maar 40% van alle relevante documenten doorzoeken”, zegt Frdrique Segond, Area Manager Parsing and Semantics, XRCE. “Dit Xerox hulpmiddel is accuraat, omdat het de concepten en de verhoudingen tussen zoektermen begrijpt. Hierdoor komt de juiste informatie bij de zoeker terecht, en worden antwoorden gehighlight in de documenten.”

XRCE
FactSpotter is ontwikkeld in het Xerox Research Centre Europe (XRCE) in Grenoble, Frankrijk. De software combineert een krachtige taalkundige machine, die de betekenis van woorden en de constructie van zinnen analyseert, door middel van een gebruiksvriendelijke interface. FactSpotter belooft een significante boost te geven in productiviteit in data-intensieve omgevingen. Het zal de zoektijd aanzienlijk verminderen en zal ook de relevantie van de resultaten verbeteren.

“De wetenschapper van vandaag de dag heeft er een behoorlijke taak aan om specifieke data, informatie of bedrijfskennis te vinden, om het werk goed uit te voeren,” zegt Mike Maziarka, Directeur van InfoTrends’ Dynamic Content Software and Image Scanning Trends Consulting Services. “We hebben middelen nodig, die het makkelijker maken om die spreekwoordelijke ‘speld in de hooiberg’ te vinden. FactSpotter ziet deze wens tegemoet omdat het zoekopdrachten beter kan begeleiden, meer accuraat kan zijn en ze nog beter kan insluiten, waardoor de focus van de resultaten wordt verbeterd en het ervoor zorgt dat werknemers productiever kunnen zijn.”

Naar verwachting zal Factspotter voor diverse doelgroepen een grote rol spelen in het opzoeken van relevante data (bijv. in grote databases), zoals bij risk management, bedrijfs- en overheidszoekopdrachten, drugsontdekkingen en fraude speurwerk. FactSpotter zal tussen nu en 2008 beschikbaar zijn via de recent aangekondigde Xerox Litigation Services. Deze services voorzien in de digitale discovery (e-discovery) services, om voornamelijk proces en overeenkomsten te reguleren.

Over Xerox Nederland
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide range aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling, content management en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox.com

Xerox is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen. Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.

Xerox Innovation At WorkXerox Corporation conducts work in colour science, computing, digital imaging, work practices, electromechanical systems, novel materials, linguistics, work practice analysis, and nanotechnology connected to Xerox’s expertise in printing and document management. The company consistently builds its inventions into business by embedding them in Xerox products and solutions, using them as the foundation for new business, or licensing or selling them to other entities. For more information, visit www.xerox.com/innovation

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
Voor meer informatie, kijk op www.xerox.nl, of neem contact op met:

Xerox (Nederland) B.V
Patty de Jong
PR & Communications Manager
+31 (0)346 255 770
patty.dejong@xerox.com

Trimedia Benelux (voor Xerox)
Arlette Warmerdam
+31 (0)23 750 32 10
awarmerdam@trimediabenelux.com