Breukelen – Met de recycling van een twee kilo wegende tonercartridge van een multifunctioneel Xerox-systeem is een belangrijke mijlpaal op het gebied van duurzaamheid bereikt, zo kondigde Xerox vandaag aan. Meer dan 900 miljoen kilo elektronisch afval van stortplaatsen over de gehele wereld is voorkomen via afvalbesparende initiatieven, die duurzaamheidsvoordelen creren voor zowel het bedrijf als de klanten.

Xerox introduceerde zijn milieuprogramma al in 1991, lang voordat duurzaamheid op de agenda’s van de meeste bedrijven kwam te staan. De eerste stappen voor dit milieuprogramma werden al in de jaren 70 door Xerox in Venray gezet. De mijlpaal van 900 miljoen kilo werd bereikt door het vermijden van afval op twee gebieden: hergebruik en herwinning van imaging-onderdelen en het inruilen en recyclen van producten en hergebruik van onderdelen. Naast recycling richt Xerox zich bovendien op het integreren van innovatieve milieuprioriteiten in de productieprocessen.

“De ervaringen van Xerox op het gebied van hergebruik, recycling en herfabricage hebben niet alleen geleid tot minder afval, maar hebben het bedrijf bovendien meer dan $2 miljard bespaard,” aldus Patricia Calkins, vicepresident van Xerox, Environment, Health and Safety. “Als al dat afval zou worden verzameld in afvalwagens, zouden we meer dan 160.000 vrachtwagens kunnen vullen, die bij elkaar een rij met een lengte van ruim 1.600 km zouden vormen. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid een integraal onderdeel is van het ontwikkelen van producten, het verlenen van diensten aan klanten en het behalen van winst.”

Xerox Green World Alliance
Centraal in de toewijding van het bedrijf aan afvalvrije producten staat de Xerox Green World Alliance, een programma voor hergebruik en recycling van printercartridges en toner. Alleen al in het afgelopen jaar kon het programma voorkomen dat meer dan 2,7 miljoen cartridges en tonerhouders en bijna vijf miljoen kilo afval op stortplaatsen belandden.

De Alliance bestaat uit twee onderdelen: het herfabriceren van cartridges en het hergebruiken van toner. Wanneer een cartridge het einde van zijn levenscyclus bereikt, sturen klanten deze naar Xerox, die de cartridge schoonmaakt, onderzoekt en herfabriceert of recyclet. Geherfabriceerde cartridges bevatten gemiddeld 90 procent hergebruikte/gerecyclede onderdelen en voldoen aan dezelfde prestatiespecificaties als nieuwe producten.

Herproductie van apparatuur en hergebruik van onderdelen
Meer dan 15 jaar geleden was Xerox het eerste bedrijf dat verbruikte uitrusting verwerkte in nieuwe producten en onderdelen. Die benadering heeft zich vertaald in significante milieuvoordelen en financile voordelen. Miljoenen kilo’s afval worden gered van de afvalstortplaats – 50 miljoen kilo’s in 2006 alleen al – terwijl de hoeveelheid ruw materiaal die nodig is voor de productie van nieuwe onderdelen wordt verminderd.

Tijdens het herstel-/recyclingsproces van Xerox-apparatuur worden de onderdelen uit de machines gehaald die onder strenge kwaliteits- en prestatienormen opnieuw gebruikt kunnen worden. De overgebleven onderdelen worden afgevoerd of gerecycled. Van de 43.000 ton materiaalafval in 2006, heeft Xerox 96 procent hergebruikt of gerecycled.

Milieugevoelige productieprocessen
Xerox begrijpt dat het elimineren van afval niet alleen goed is voor het milieu, maar ook een slimme productiemethode is. Het Xerox-initiatief voor afvalvrije productie richt zich daarom op het verminderen van niet-gevaarlijk afval dat wordt gegenereerd door Xerox-processen en op het verantwoord beheren van afval dat niet kan worden gelimineerd. In 2006 recyclede Xerox 91 procent van het niet-gevaarlijke afval, te vergelijken met 80 procent in 2000.

Over Xerox
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide range aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling, content management en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox.com

Xerox is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen. Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.

Voor meer informatie, kijk op www.xerox.nl, of neem contact op met:
Xerox (Nederland) B.V
PR & Communications Manager
Patty de Jong
+31 (0)346255770
patty.dejong@xerox.com
 Trimedia (voor Xerox)
Petra de Jongh
+31 (0)23 750 32 10
pdejongh@trimediabenelux.com